Næsespray vækker faderfølelserne

Hormonet oxytocin kan trylle med vores følelser: Et pust i næsen på far øger hans indlevelse i sit lille barn.

Hormonet oxytocin fås på recept som næsespray. Beregnet til ammende kvinder, der vil lindre spændingen i deres bryster.

Men det lille trylle-hormon, kan mange andre tricks. Og nu viser et forsøg, at hormonet øger en fars empati for sit barn. Den lille skrigetrold bliver knuselskelig, kort efter hormonet rammer slimhinden i farmands næsebor.

Kæle-kemikalie

Krammehormon. Kærlighedshormon. Kælekemikalie. Hormonet oxytocin har mange navne, og er kendt for at binde os sammen socialt. Det får os til at knytte følelsesmæssige fællesskaber.

Studier har for eksempel vist, at vi frigiver det, når vi har sex. Ja, blot vi ser på et billede af vores elskede, bobler dette krammehormon frem i vores hjernevindinger.

Men den hormonale kærligheds-lim  er også på spil, når vi er sammen med vores børn. Og det udløses for eksempel af en fødende kvinde, så hun fra første sekund føler trang til at beskytte og pusle om sin lille ny.

Naturen ikke altid nok

Nogle gange er den naturlige produktion af hormonet dog ikke nok. Forældre kan ikke altid danne de stærke følelser, der skal til for at beskytte og pleje et spædbarn.

”Jeg er interesseret i at forstå, hvorfor nogle fædre er mere engageret i at passe deres børn, end andre”, forklarer hjerneforskeren James Rilling.

Det var baggrunden for at han og kollegaer udførte deres eksperiment, hvor fædre fik en dosis oxytocin med næsespray. Bagefter blev de hjerneskannet, mens de blev forevist billeder af små børn – blandt andet deres eget barn på mellem 1 og 2 år.

Kan bruges til behandling

Resultatet viste en øget aktiveret i de områder af deres hjerner, som er involveret i empati og belønning. Men det skete kun, når fædrene så et billede af deres eget barn.

Undersøgelsen tyder  på, at hormonet måske kan bruges til at afhjælpe forældre, der savner motivation til at involvere sig i sine egne børn. Som for eksempel fædre med fødselsdepression.

“Vi har vist, at ikke kun mødre, men også fædre gennemlever hormonale ændringer, som kan øge deres motivation for at passe deres barn”, siger James Rilling, der er direktør for Laboratoriet for Darwinistisk Neuroforskning ved Emory College of Arts and Sciences, USA.

“En dag kan hormonet måske bruges til at normalisere en mangel på motivation i forældre!, udtaler neuroforskeren i universitetets pressemeddelelse.

Kilde: Hormones and behavior

Jeg er redaktør og arbejder hver dag for, at læserne skal kunne finde anvisninger til at ændre livsstil, så de får det bedre fysisk, mentalt og socialt. Min viden bliver fulgt op med løbende videreuddannelsesaktiviteter med fokus på de nyeste opdagelser og opfølges, samt ajourføres hvert år.

Seneste artikler

Danmarks første fiskeolie-forsøg er Kæmpe succes !

Mange folk elsker det her produkt og bruger det på daglig basis: En...

Sådan sætter du stopper for kroniske smerter

#SPONSORERET Lider du af kroniske smerter? Og synes du også at store mængder medicin, piller og smertestillende er...

Få en god nats søvn

Får du heller ikke sovet ordentligt? Du er ikke alene! En nylig fortaget undersøgelse viser at over 76% af Danskerne mener at...

Christian havde smerter i ryggen: ”Fiske olie har givet...

#SPONSORERET “Allerede efter 2 ugers daglig indtag af fiskeolie kunne jeg mærke forbedringer, som overgik alle...

Relaterede artikler

Nyhedsbrev