Fobi: Derfor bliver du bange – og sådan kan du arbejde med angsten

Edderkopper, elevatorer, højder, flyrejser og tandlæger er noget, mange af os ikke er glade for, men vi lever med det som små udfordringer i hverdagen. Men hvis edderkoppespind skræmmer dig fra vid og sans, flyskræk ødelægger din ferie, eller angst forhindrer dig i at tage metroen i myldretid – så har du en fobi, der bør behandles.

De fleste af os har en fobi. Nogle af os går altid glip af den smukkeste udsigt på hele turen, fordi vi hellere holder os plantet på den sikre sti i stedet for at kravle ud på kanten af skrænten. Andre får en knude i maven og svedige håndflader, når flyets kaptajn byder velkommen. Nogle hader fornemmelsen af en elevatordør, der lukker sig om en, og mange kan blive lettere paniske ved synet af en edderkop på væggen.

Det er helt normalt. Det er små hverdagsfobier i håndterbar størrelse. Mange af dem er meget almindelige at opleve, og hvor irriterende, de end kan være, er de som oftest nemme at holde i skak og acceptere at leve med. Man har måske for længst droppet enhver drøm om at tage på trekking i bjergene, man tager en beroligende pille før flyturen eller får andre til at håndtere edderkoppen.

Men når din lille fobi vokser sig så stor, at du måske slet ikke kan gå ture, hvor der bare er bjerge i baggrunden – aldrig mere kan flyve på ferie med familien – eller nægter at overnatte i et sommerhus, hvor du engang stødte på en edderkop, så er det nødvendigt at tage kontrollen tilbage.

Og det gode er, at du faktisk meget nemt kan slippe af med din fobi eller skrue den ned på et meget lavere blus. Alle fobier kan nemlig behandles.

Det forsikrer psykolog Pia Callesen. Hun er leder af psykologcentret CEKTOR, og hun har stor erfaring med at behandle mennesker med fobisk angst.

– Vi har alle små fobier, som ikke kræver behandling. Men lige så snart, at din fobi hæmmer dig og indskrænker dig i din hverdag, bør du søge behandling. Hvis du bor på 4. sal på Nørrebro, kan det måske være lige meget, om du har en fobi imod orme. Men hvis du gerne vil bo på landet, er det meget uhensigtsmæssigt, pointerer Pia Callesen.

Frygt – flygt – fobi

Vi er fra naturens hånd indstillet på at frygte og flygte fra bestemte ting eller situationer, som kan true os. Vores hjerne blev mere eller mindre færdigdesignet for 50.000 år siden, hvor der var mange ting, det kunne være meget fornuftigt at frygte. Dengang var der god grund til at frygte større dyr, som kunne skade eller dræbe os. Men også helt små dyr, som kunne bide eller stikke, som f.eks. de krybdyr og gnavere, mange af os frygter i dag. Bid kunne give sår, og infektioner var livsfarlige.

Vi er også indrettet til automatisk at være bange for andre elementer som mørke, indelukkede steder, dybt vand eller fremmede mennesker. Det var altså livsnødvendigt at være frygtsom dengang. Men i dag lærer vi, at der ikke mere er grund til at frygte mange af de dengang potentielt farlige ting. Nogle fobier giver på sin vis stadig god mening. Der er grænser for, hvor tæt på en klippekant, det er smart at stå. Visse dyrearter er det stadig bedst at holde sig langt fra. Dybt vand er stadig farligt, hvis du ikke kan svømme, og en vildt fremmed, der passer dig op på gaden, har ikke altid vennesæle intentioner. Men en fobisk angstreaktion giver i sin natur ikke mening. Den er irrationel i forhold til virkeligheden – den lille husedderkop er ikke farlig, der sker ikke noget ondt, hvis du slukker lyset i soveværelset, og der er ilt nok i elevatoren, til at du kan ånde, selv om den går i stå. Men hvis man én gang har oplevet at blive bange i en situation med en edderkop, på et mørkt sted eller i en elevator, kan man nemt risikere at ”indlære” en fobisk angst.

Jeg er redaktør og arbejder hver dag for, at læserne skal kunne finde anvisninger til at ændre livsstil, så de får det bedre fysisk, mentalt og socialt. Min viden bliver fulgt op med løbende videreuddannelsesaktiviteter med fokus på de nyeste opdagelser og opfølges, samt ajourføres hvert år.

Seneste artikler

Danmarks første fiskeolie-forsøg er Kæmpe succes !

Mange folk elsker det her produkt og bruger det på daglig basis: En...

Sådan sætter du stopper for kroniske smerter

#SPONSORERET Lider du af kroniske smerter? Og synes du også at store mængder medicin, piller og smertestillende er...

Få en god nats søvn

Får du heller ikke sovet ordentligt? Du er ikke alene! En nylig fortaget undersøgelse viser at over 76% af Danskerne mener at...

Christian havde smerter i ryggen: ”Fiske olie har givet...

#SPONSORERET “Allerede efter 2 ugers daglig indtag af fiskeolie kunne jeg mærke forbedringer, som overgik alle...

Relaterede artikler

Nyhedsbrev